În data de 5 noiembrie 2011, la clubul ALSAA din Dublin a avut loc evenimentul „Cine suntem noi?”, eveniment organizat de ziarul Actualitatea Irl în semn de mulţumire adus Părintelui Ioan Irineu Crăciun pentru întreaga sa activitate pastorală pe meleagurile irlandeze. Evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa Excelenţei sale, Dl. Ambasador Iulian Buga care ne-a şi împărtăşit câteva rânduri după eveniment:
„Dragi prieteni,
Mi-a făcut deosebită plăcere să particip la o sărbătoare a românilor pentru Români, veritabil moment de celebrare a identităţii naţionale la extremitatea Vestică a Europei.
Ambasada a încurajat constant astfel de evenimente iniţiate de către membrii Comunităţii româneşti, fapt pentru care vă felicit sincer şi vă doresc să realizaţi cât mai multe astfel de manifestări. În actualul peisaj socio-economic din Irlanda, iniţiativa revistei este lăudabilă.
Am apreciat şi m-am bucurat să văd îmbinarea reuşită a talentelor româneşti cu cele autohtone, expresie a gradului crescut de integrare a comunităţii româneşti din Irlanda.
Actualitatea irl este un partener important al Ambasadei în demersurile noastre de a comunica cu cât mai mulţi români din Irlanda, atât pe palier consular, prin prezentarea unor informaţii de interes, cât şi pe palier cultural, şi va continua să se bucure de aprecierea noastră.
Ambasador Iulian Buga”
Evenimentul a fost prezentat de Ioan Bondar, cunoscut şi sub numele de Cibo care a făcut deschiderea adresând câteva cuvinte persoanelor prezente iar apoi startul la distracţie a fost dat de un momentul muzical susţinut de Padraig O`Connor la cimpoi, urmat de un film realizat de Viorel Niculescu şi Cibo, unde s-a rememorat drumul pe care în urmă cu peste 10 ani îl parcurgea orice cetăţean român venit ilegal în Irlanda, începând de la sosirea pe aeroportul Dublin şi până la primul contact cu autorităţile irlandeze unde se mergea şi se cerea azil politic. Mulţi dintre românii plecaţi din ţara mamă au parcurs drumul acesta pentru o viaţă mai bună, pentru un viitor mai luminat şi un trai decent, lucruri care în ţara noastră, România, erau mai greu de realizat, având în vedere situaţia economic - administrativă existentă la acea vreme.
Celor peste 270 de invitaţi la eveniment li s-au oferit momente artistice susţinute de Celtic Dance Fusion (trupă de dans irlandez). După eveniment, interpreta de muzică populară Mariana Hodan ne-a declarat: „Am fost plăcut surprinsă de faptul că s-au adunat aşa de multe persoane, am văzut români veseli, fericiţi, cu bună dispoziţie şi plăcere de a petrece, toţi invitaţii din sală i-am văzut mulţumiţi. Aş dori să felicit organizatorii - Actualitatea irl - pentru iniţiativă şi sper că acest fel de evenimente să se repete şi să adune din ce în ce mai mulţi români”. Momentele artistice următoare au fost oferite de micuţa Elen Bagrin împreună cu tatăl Ion Bagrin, un mic recital la vioară oferit de Cristina Oprişan, interpreţi care sunt stabiliţi în Irlanda, şi trupa de muzică etno Ro-Mania venită din România special pentru acest eveniment. Pe lângă bună dispoziţie au fost şi momente emoţionante, Părintele Ioan Irineu Crăciun neavând nici cea mai mică idee despre ceea ce avea să se întâmple, neştiind că românii din diaspora vor să îi mulţumească pentru întreaga sa activitate şi ajutorul său necondiţionat oferit tuturor celor care îi călcau pragul în lăcaşul de cult. Originar din Codlea, jud. Braşov, provenit dintr-o familie românească cu tradiţie, după terminarea cursurilor universităţii teologice din Cluj părintele Irineu a fost trimis la studii în Irlanda. În momentul sosirii lui aici (5 august 1981) nu exista nici o biserică ortodoxă, el fiind cel care a avut această iniţiativă, şi duminică de duminică a ţinut Sf. Liturghie, a propovăduit cuvântul Domnului şi a alinat inimile credincioşilor care veneau la rugăciune. Părintele a primit o diplomă de onoare din partea redacţiei Actualitatea irl pentru întreaga sa activitate de 30 de ani în Irlanda, moment destul de emoţionant pentru Sfinţia sa, având în vedere că a fost o surpriză bine pusă la punct, fără să i se ofere şansa nici celei mai mici bănuieli despre ceea ce avea să se întâmple. După eveniment, pe adresa redacţiei Părintele Irineu ne-a scris câteva rânduri:
„Seară românească de excepţie
Cred că e un sentiment împărtăşit unanim că seara românească de la ALSAA Club sugestiv şi interogativ intitulată „Cine suntem noi?”, şi organizată de editorii ziarului Actualitatea irl sâmbătă 5 noiembrie a.c. a fost de mare succes.
E uimitor cum o mână de oameni, mai puţini la număr decât degetele unei singure mâini, prin dăruire de sine, motivaţie şi priorizare corectă a preocupărilor pot să organizeze un astfel de eveniment românesc oferind şi delectare şi destindere binevenită celor prezenţi dar şi organizând o mână de ajutor concret întinsă celor mai puţin norocoşi decât noi, şi aflaţi departe.
A fost o seară românească, bine gustată, fără însă a fi ostentativă. Ritmurile dansului irlandez i-au făcut să-şi umfle-n pene pe irlandezii co-participanţi la eveniment. Am apreciat gândirea editorilor ziarului din spatele derulării spectacolului, care a fost centrat pe tema pre-anunţată „Cine suntem noi?”. Prezentarea a fost la înălţime, tot aşa cum au fost şi momentele muzicale din prima parte a spectacolului (o cinstire deosebită Marianei Hodan şi micuţei deocamdată viitoare mare cântăreaţă Elen!), iar pentru cei mai tari, partea doua a spectacolului cu trupa Ro-Mania care a avut darul de a-i îmbia pe mulţi la joc.
Am apreciat prezentarea temei centrale şi videoclipurile bine balanţate, alternând între „Cine am fost” şi „Cine suntem noi”, românii, aici în Irlanda. Căci atât de repede se aşterne uitarea peste ce-a fost odinioară! Aici Viorel şi Cibo au marele merit de a fi înţeles că trebuie să facă ceva pentru a şterge din colbul uitării, coborând în timp până în urmă cu 30 de ani când se făcea, aici în Irlanda, pionierat românesc!
Nu am căderea de-a adăuga ceva la cele ce s-au spus atât de frumos în acea seară minunată. Doresc numai să punctez câteva lucruri. Da, într-adevăr sunt cel mai longeviv român ortodox trăitor în această ţară, eu nemaiîntâlnind atunci când am venit aici, sau în următorii 10 ani (1981-1991), nici un singur alt român ortodox. Am întâlnit în schimb (prin cartea de telefon a Dublinului!) o familie de neoprotestanţi, fam. Petcu, renumiţi muzicieni la National Concert Hall, precum şi o săsoaica din părţile Timişoarei, care cu greu îşi mai aducea aminte de nefolosite graiuri româneşti, exact de ceea ce duceam eu atunci o lipsă existenţială!
La doi ani după revoluţia din 1989 din România au apărut în Dublin primii 12 români, chiar de Ziua Crucii (de unde şi Hramul bisericii din centru) urmaţi de adevărate valuri de „refugiaţi” atraşi atunci de magicul (acum defunctul) „Celtic tiger” irlandez. La 14 octombrie 1998 printr-o scrisoare publică chemam pe toţi românii de atunci la prima adunare a românilor din Irlanda, ţinută la 1 noiembrie în biserica din Arbour Hill (ea însăşi fiind o ctitorie de suflet românească). Acest moment a marcat naşterea Comunităţii (culturale) Româneşti din Irlanda (fără deosebire de religie sau etnie), ulterior recunoscută de autorităţile irlandeze. Acolo în Arbour Hill l-am cinstit şi pe 1 Decembrie, cu rugăciuni, tricolor şi lacrimi, din 1991-2000 inclusiv, antrenând atunci în spiritul simţirii româneşti şi pe familiile irlandeze care adoptaseră copii din România post-revoluţionară. Pentru aceştia de fapt am şi predat, câţiva ani consecutiv, un curs de limbă şi cultură românească, ba chiar şi un curs de bucătărie românească!
Apoi lucrurile s-au diversificat, din toate punctele de vedere, iar centrul de greutate al Comunităţii Româneşti s-a mutat din Arbour Hill, de unde de fapt urma să ne mutăm şi noi cei rămaşi, datorită ultimatumului grecesc, dat în plină iarnă a zilelor premergătoare Crăciunului din anul trecut. Parohia noastră devenită acum a treia din Dublin şi-a aflat un nou sălaş, ca şi Pruncul Iisus, dar nu în staulul Betleemului, ci la uşa Alimentarei din Blanchardstown prin multă bunăvoinţă românească a unor oameni mari.
Pentru familia mea şi pentru mine, evenimentul „Cine suntem noi?” a însemnat surpriza unei retrospective de viaţă, căreia Viorel şi Cibo, cu talent şi putere de percepere, a pus-o în lumina neuitării, mai mult chiar, încununând-o cu gestul unei aprecieri pe care nici nu o gândeam posibilă!
Vă mulţumesc Viorel şi Cibo, vouă şi colaboratorilor voştri, pentru gestul nobil şi surpriza neegalată făcută familiei mele şi mie personal. Vă mulţumim, cu toţii, pentru o seară românească de neuitat!Pr. Ioan Irineu Crăciun”
După ce scopul principal al evenimentului a fost atins am trecut la scopul secundar, cel de a oferi românilor o seară de excepţie, o seară cu influenţe româneşti, o seară în care să uităm că dincolo de uşile sălii ALSAA se află Irlanda şi preţ de câteva ore ne-am simţit acasă, cu muzică românească, cu dansuri şi sârbe româneşti, cu momente frumoase şi demne de pus în caietul cu amintiri al fiecăruia dintre noi.
Dorul de cei dragi şi de familie este lucrul cel mai chinuitor pentru cei care aleg drumul pribegiei, sărbătorile departe de casă, zilele oamenilor dragi aflaţi acasă, momentele de bucurie sau de tristeţe din familie (la care, datorită situaţiei internaţionale în ceea ce privea călătoriile în Europa, nu s-a putut lua parte) nu îl poate înlocui nimeni şi nimic şi suntem conştienţi de acest lucru, dar noi, redacţia Actualitatea irl, am încercat să oferim măcar acele câteva moment care fac inima să îşi mai aline dorul, sufletul să mai uite din poverile de zi cu zi şi preţ de câteva ceasuri să lăsăm totul deoparte şi să devenim o mare familie care petrece cu voie bună şi plăcere.
Invitată la acest eveniment a fost şi trupa Ro-Mania venită din ţară pentru a înveseli românii cu ritmurile sale etno şi melodiile cunoscute de marea majoritate care se afla în sală, cântând la unison cu băieţii din trupă. După eveniment băieţii ne-au trimis câteva cuvinte referitoare la vizita lor aici:
Ioan Andras – Component trupa Ro-Mania:
„Nici nu ştiu cu ce să încep, în primul rând vreau să mulţumesc celor care au făcut posibilă întâlnirea cu românii din diaspora şi anume celor care ne-au chemat: Actualitatea Irl. Înseamnă mult pentru mine să-i văd că se bucură şi că nu şi-au uitat patria mama. Spectacolul, în comparaţie cu alte locaţii unde am cântat, a fost foarte frumos, oamenii foarte călduroşi, primitori. Sper că pe viitor evenimentele de acest gen să mai fie, măcar aşa îşi mai aduc aminte de ţară cei care au plecat din România cu gândul să-şi facă un rost mai bun”.
Florin Grigore:
„Bună,
Nu ştiu dacă voi aţi aflat cine sunteţi, dar noi am aflat cine sunteţi voi! Am venit la Dublin, pentru un concert, un alt concert la care am mers să cânt pentru românii din diaspora. Am participat la multe astfel de concerte, dar când am ajuns în aeroport am fost aşteptaţi de Marius (taxi VIP, cel mai tare şofer de taxi din Dublin) şi Simona, (o dulceaţă de fată, cu un suflet extraordinar) care ne-au condus la hotel, şi de acolo la eveniment. Am rămas uimit, am găsit o sală plină, dar plină cu români dornici de distracţie! O familie de români pot spune, pentru că în patru zile cât am stat la Dublin am fost tot timpul cu ei, cu toţi sau cu majoritatea! O familie de câteva sute de oameni, care s-au integrat în societatea irlandeză aşa de bine încât nu mai spun „Hi, how are you” ci spun simplu „Hi ya!” M-am simţit ca atunci când eram adolescent şi nu aveam limite, petreceam cu prieteni, cu vecini, m-am simţit mai bine ca acasă! Am cântat împreună, am dansat, am făcut poze... a fost extraordinar. Am plecat după patru zile şi încă mai zâmbesc atunci când mă gândesc la zilele petrecute împreună cu voi, dragi români din Dublin... Bucuria mea e şi mai mare când ştiu că voi acolo sunteţi uniţi, şi nu sunteţi ca alte comunităţi române din diaspora. Pregătiri, aranjamente, sunet şi lumini, emoţii... asta am găsit în culisele evenimentului, şi totul a ieşit peste aşteptările tuturor. Mi-aş dori ca cei care citiţi acest mesaj şi aţi fost lângă mine, lângă noi, să zâmbiţi, iar cei care nu aţi fost cu noi să încercaţi să veniţi la următoarele întâlniri, pentru că veţi avea de câştigat. Câştigul constă în nişte prieteni pe care vă puteţi baza şi la care veţi găsi un sprijin întotdeauna. Nu neglijaţi emisiunile radio Actualitatea irl de la Phoenix FM şi articolele din Actualitatea irl, pentru că în spatele lor stau oameni care pun suflet şi se dedică întru totul pentru ceea ce fac, muncesc mult, iar satisfacţia lor sunteţi voi, care le răsplătiţi munca ascultând şi citind ceea ce ei vă aduc nou cu fiecare ocazie. Sunt convins că numai aşa vă mai trece dorul de ţară şi de casă! Eu le mulţumesc din suflet celor de la Actualitatea irl pentru ceea ce au organizat, pentru acest eveniment care s-a numit chiar „Cine suntem noi?” şi sper că răspunsul la întrebare să vi-l daţi singuri! Eu am aflat cine sunteţi şi mă mândresc cu voi!
Mi-ar face plăcere să aflu că vă păstraţi obiceiul cu întâlnirile şi atunci când ne veţi mai chema, vom răspunde la invitaţia voastră cu mare plăcere! Vă iubesc din suflet şi vă urez să aveţi o viaţă uşoară şi plină de realizări!
Cu respect, Florin Grigore!”
De când a luat fiinţă, ziarul Actualitatea irl şi-a făcut un obicei din a face acte de caritate aşa că nici în această seară nu ne-am dezminţit şi am prezentat proiectul care a luat sfârşit „Haina ta veche poate fi de ajutor”, prezentând un filmuleţ cu hainele adunate şi trimise în România la un cămin de bătrâni din Călăraşi. După această prezentare am făcut o colectă printre cei prezenţi, reuşind să adunăm € 1.000, bani care vor merge la o casă de copii din Sighetul Marmaţiei! În curând pe website-ul ziarului şi chiar şi în paginile acestuia veţi găsi detalii şi fotografii despre aceste activităţi caritabile.
Ne place să credem că a fost o seară frumoasă, ne place să credem că am reuşit, măcar pentru câteva ore, să vă bucurăm sufletele şi să uitaţi de grijile cotidiene, de viaţa grea din străinătate, de lipsa celor dragi; ne dorim ca la următoarele evenimente să participăm în număr mai mare, să petrecem mai mult şi să ne păstrăm acest obicei din a face românii fericiţi. Vă mulţumim tuturor că aţi fost alături, fără voi nu am putea să existăm nici noi, cei de la Actualitatea irl. Orice publicaţie îşi are viaţa în mâinile cititorilor şi voi ne-aţi demonstrat că ne citiţi, că ne ascultaţi şi la radio şi că vă pasă de noi. Înregistrarea video completă a spectacolului poate fi vizionată pe website-ul ziarului nostru, în cadrul meniului „Filmuri”Dacă au fost neînţelegeri sau probleme de organizare... ne cerem scuze dar suntem la început şi pas cu pas tindem spre perfecţiune!
Articolul in intregime pe pagina Actualitatea Irl